Epitaxiás átmeneti fém dikalkogenid rétegek hexagonális széles tiltott sávú félvezetőkön fejlett elektronikai célokra (ETMOS)

Home Kutatás Projektek Epitaxiás átmeneti fém dikalkogenid rétegek hexagonális széles tiltott sávú félvezetőkön fejlett elektronikai célokra (ETMOS)

Projekt megnevezése:

Epitaxiás átmeneti fém dikalkogenid rétegek hexagonális széles
tiltott sávú félvezetőkön fejlett elektronikai célokra (ETMOS)
Támogató: Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Kedvezményezett: Energiatudományi Kutatóközpont
Projekt azonosító: 2019-2.1.7-ERA-NET-2020-00001
Témavezető: Dr. Pécz Béla
A projekt támogatásának összege: 35 208 000Ft
Támogatásintenzitás: 100%
Futamidő: 2020.04.01-2023.03.31

A Projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal kötött támogatási szerződés alapján valósul meg


Az ETMOS projekt a 2D (két dimenziós) rétegek növesztését akarja megvalósítani nagy átmérőjű félvezetőkön, amik egyben széles tiltott sávú félvezetők, úgy mint: SiC, GaN, AlN és AlxGa1-xN ötvözetek). A növesztésre molekulasugaras epitaxial és lézeres leválasztási módszereket alkalmazunk miután a referencia mintákat gőzfázisú növesztéssel előállítottuk. Főként a MoS2 és a WSe2 leválasztására összpontosít a project. Különböző szöggel (névlegesen a c tengelytől 4 ° -ig) elorientált 4H-SiC hordozókat használunk, hogy kiderítsük, ez hogyan befolyásolja a nukleációt és a rétegek növekedését. Általánosan az várható, hogy a lépcsők melletti nukleáció segíti a rétegnövekedést. Benchmarking céljára kristályos zafír hordozókat is használunk.
A projekt egyik végső célja ellenőrzött vastagságú (egyrétegű rétegektől 5 rétegig terjedő) 2D félvezető rétegek leválasztása nagy kiterjedésű, hexagonális kristályszerkezetű, széles tiltottsávú félvezető hordozókra. Ugyanakkor az első növesztési  kísérletekben kisméretű mintákat (1 cm x 1 cm) kell használni, amelyek célja a 2D domének nukleációjának és növekedésének vizsgálata a molekuláris epitaxia, vagy lézeres leválasztás korai szakaszában, a folyamat optimalizálása.