Vészhelyzetben és szélsőséges körülmények között alkalmazható környezetmonitorozó szenzorok (VOX)

Home Kutatás Projektek Vészhelyzetben és szélsőséges körülmények között alkalmazható környezetmonitorozó szenzorok (VOX)

Projekt megnevezése: Vészhelyzetben és szélsőséges körülmények között alkalmazható környezetmonitorozó szenzorok

Támogató: Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Kedvezményezett: Energiatudományi Kutatóközpont
Projekt azonosító: TKP2021-NVA-03
Témavezető: Dr. Volk János
A projekt támogatásának összege: 297 431 062 Ft
Támogatásintenzitás: 100%
Futamidő: 2022.04.01-2025.09.30

A projekt céljai:

A projekt keretében olyan szenzorokat fejlesztünk, amelyek mindennapi biztonságunkat, nemzetgazdasági szempontból értékes infrastruktúráink védelmét, természeti és épített környezetünk megóvását szolgálják.  Az eszközök vészhelyzetben, szélsőséges körülmények között is működőképesek, kis méretük és korlátozott energiafogyasztásuk révén távirányított járművekre (robot, drón) szerelve alkalmasak a veszélyforrás helyének felderítése, ill. hordozható kivitelben a kárelhárítás során személyi riasztóeszközént szolgálhatnak.

Célunk három, a környezetet monitorozó szenzorcsalád meghatározó elemeinek a kifejlesztése: i) a működéshez szükséges energiát a környezetből kinyerő, mechanikai rezgéseket mérő autonóm eszközök hálózata dedikált kommunikációs rendszerrel; ii) hordozható, gamma- és neutron sugárzásmérők; továbbá iii) katasztrófák során a leggyakrabban környezetbe kerülő gázok detektálására szolgáló miniatürizált infravörös abszorpciós elven működő és egyszerűbb szilárdtest gázérzékelők elemei, ill. az azokból épített műszerek.  Ehhez a kutatóközpont hazai szinten unikális technológiai és analitikai infrastruktúráját és felhasználva új típusú funkcionális anyagok kutatásával, új mikro- és nanotechnológiai eljárások kidolgozásával, ill. honosításával érzékelő szerkezeteket állítunk elő és saját tervezésű elektronikába beágyazva laboratóriumi demonstrációs eszközökkel és prototípusokkal mutatjuk be működésüket. A K+F munkát nemzetközi szinten elismert anyagvizsgálati-analitikai munkacsoportunk támogatja. 

A projekt stratégiai célja, hogy a hazai kutatási és KKV környezetnek leginkább megfelelő, specializált és igényesebb műszerek piacán hozzájáruljunk a hazai műszergyártó KKV szektor kiépítéséhez és a magasan kvalifikált szakemberek képzéséhez.