Gyászhír- elhunyt Gyulai József akadémikus

+

Gyulai József 1933augusztus 21-én született Hódmezővásárhelyen

Jóska egy rendkívül sokoldalúan művelt ember volt, aki karmesternek és zeneszerzőnek készült, majd a Szegedi Egyetemen félévkor iratkozott be a Fizika szakra. Neki a fél év bepótlása nem okozott gondot. Egyetem után rövid ideig Hódmezővásárhelyen (szülővárosában) középiskolában fizikát  tanított, majd a Szegedi Tudományegyetemen lumiszncenciával és félvezetőkkel foglalkozott. Ösztöndíjjal a CALTECH-en dolgozott több éven keresztül, az ionsugaras analitika és az ionimplantáció körében meghatározó tudományos munkákat alkotott. Itthon egy ionimplantációs program vezetője lett. 1992-től az Anyagtudományi Kutatóintézet, 1998-tól az egyesített Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója 2004-ig, azaz nyugdíjba vonulásáig. A BME Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi tanára. 1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1995-ben pedig rendes tagjává. Több állami kitüntetést, illetve Széchenyi Díjat kapott.

Igen széles tudománypolitikai, közéleti szereplést vállalt, melynek során segítette munkatársait, különösen figyelt a fiatalokra.

Hosszú, méltósággal viselt betegség után, végig irigylésre méltóan szellemileg friss volt. Életének 88. évében veszítettük el Jóskát, ahogy mindannyian hívtuk őt.

Temetéséről később adunk hírt.

Fájdalommal, az intézet vezetése