Füredi András Marie Skłodowska-Curie posztdoktori ösztöndíjat nyert

Füredi András Marie Skłodowska-Curie posztdoktori ösztöndíjat nyert (MSCA PF), melynek megvalósítását ősszel megkezdte az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében. Az ERC Starting Grant előszobájának is tartott MSCA ösztöndíjra 2021-ben közel 8400 pályázat érkezett, amiből 1100 kapott támogatást.

A 2021-ben Ausztriából hazatért kutató témavezetője Dr. Fürjes Péter, az EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrorendszerek Laboratóriuma vezetője.

Füredi András az MSCA PF keretében, a projekt 2 éves futamideje alatt mikrofluidikai rendszerek előnyeit kihasználó olyan orvosdiagnosztikai eszköz fejlesztését valósítja meg, amely képes akár egy csepp mintából meghatározni a kemoterápiával kezelt tumoros betegek vérében keringő gyógyszerhatóanyagok koncentrációját.

Az egyszerű, elérhető és azonnali (Poin-of-Care) Terápiás Drog Monitorozásra (TDM) hosszú ideje nagy igény mutatkozik, azonban ez a klinikai gyakorlatban, néhány speciális eset kivételével, korlátozottan valósulhatott meg. A két kutató ötlete változtathat ezen és megnyithatja az utat a személyre szabott kemoterápiák és a POC vagy akár viselhető TDM eszközök alkalmazásának irányába.

Bővebben: https://cordis.europa.eu/project/id/101065044